Tot ce trebuie sa stii despre PROBIOTICE

In ultima vreme ne lovim tot mai des de cuvantul probiotice. Se vorbeste despre ele in reclamele de la TV, se vorbeste pe strada, se vorbeste peste tot. Dar pana la urma ce sunt ele? La ce ne ajuta probioticele? Din ce le luam?

In tractul digestiv exista numeroase bacterii ce constituie microflora intestinala. Acestea nu sunt daunatoare organismului, ci din contra, sunt esentiale, datorita rolurilor pe care le au: impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare, sintetizeaza multe vitamine de care organismul are nevoie, stimuleaza sistemul imun si producerea de imunoglobuline, contribuie la mentinerea unui aparat digestiv sanatos.

Probioticele sunt organisme mici care ajuta la mentinerea balantei normale a microorganismelor (microflora) de la nivel intestinal. Tractul digestiv normal contine aproximativ 400 de tipuri de bacterii care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare si contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Cel mai mare grup de bacterii probiotice de la nivel intestinal este cel al acidului lactic, dintre care Lactobacillus acidophilus gasit in iaurt este cel mai cunoscut. Drojdia este, de asemenea, o substanta probiotica. Probioticele pot fi gasite in comert ca suplimente dietetice.

CITESTE:  Iata De Ce E Bun Dovleacul Pentru Sanatate!

Principalele probiotice sunt bacteriile lactice. O sursa importanta de probiotice sunt iaurturile. Atentie insa! Nu toate iaurturile aduc beneficii sanatatii. De aceea, ori de cate ori mergi la cumparaturi, uita-te pe eticheta acestora. Trebuie sa ai grija la ce anume consumi si cat consumi.

Probioticele sunt considerate ca fiind sigure deoarece bacteriile continute de acestea constituie o parte normala a tractului digestiv. Nu s-au impus aceleasi conditii la suplimentele alimentare ca si la medicamente. Un supliment alimentar poate fi pus in vanzare cu studii limitate sau chiar fara studii legate de modul de actionare sau de siguranta acestora.

ARTICOL RECOMANDAT:  Mararul e fantastic pentru sanatate! Iata de ce:

Echilibrul florei bacteriene intestinale este foarte sensibil. Numerosi factori pot perturba nivelul bacteriilor intestinale: medicamente precum antibioticele, anticonceptionalele, unele boli digestive, stresul. In mod obisnuit, flora intestinala are nevoie de sase luni pentru a se reface dupa un tratament de o saptamana cu antibiotice. Probioticele pot corecta aceste dezechilibre ale florei intestinale mult mai rapid, iar beneficiile lor nu se opresc aici.

Iata cele mai importante roluri ale probioticelor in organism:

– Cresc imunitatea organismului;
– Previn alergiile alimentare;
– Studiile au demosntrat ca probioticele sunt capabile sa reduca nivelul de colesterol;
– Previn infectiile tractului digestiv;
– Impiedica dezvolatea bacteriilor patogene in tubul digestiv.

Suplimentarea aportului de probiotice cu vitamine si minerale esentiale confera un efect sinergic, imbunatatind semnificativ capacitatea organismului de a face fata infectiilor curente.

Probioticele se gasesc in alimente ca iaurt, cas, chefir, lapte acru, varza acra, muraturi, ciocolata neagra, microalge sau unele ceaiuri. De asemenea exista in comert diferite suplimente probiotice care pot fi achizitionate si sunt chiar recomandate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *