Ce sunt ANTIOXIDANTII si cum ne imbunatatesc sanatatea!

Auzim mereu discutii despre antioxidanti. Dar ce sunt antioxidantii? Care e rolul lor? Mi-am propus sa povestesc putin despre antiozidanti si efectele lor!

Antioxidantii sunt substantele care apara organismul de efectele daunatoare ale unor molecule denumite “radicali liberi”, care se acumuleaza in organism si sunt daunatori. Specialistii considera ca radicalii liberi sunt cei care cauzeaza boli arteriale (ateroscleroza), cancer si altele. Oxidantii sau radicalii liberi sunt niste mo­lecule foarte reactive si instabile care deterioreaza ce­lu­lele sanatoase ducand la im­batranirea acestora.

Antioxidantii, pe cealalta parte, sunt niste molecule stabile care au capacitatea de a rege­nera celulele imba­tranite de catre radicalii liberi. Ei re­prezinta sistemul na­tural de aparare al organismului, avand capa­ci­tatea de a neutraliza radicalii liberi. In organismul uman ar trebui sa existe un echilibru, astfel incat antioxidantii sa poata elimina in permanenta ra­dicalii liberi aflati in exces. Factorii care deze­chilibreaza sunt: alimentatia saraca in antioxidanti, dar si alcoolul, ti­ga­rile si poluarea.

Expunerea la radicali liberi:
– prin acumularea de produse formate prin procese normale ale organismului (ca de exemplu arderea glucidelor pentru producerea de energie sau eliberarea enzimelor digestive)
– in cazul metabolizarii anumitor medicamente
– prin poluanti.

Antioxidantii includ vitamine (vitamina A si E), minerale (seleniu) si flavine, care se gasesc in plante. Cele mai importante surse de antioxidanti sunt fructele si vegetalele; flavinele se gasesc in fructe, vin rosu si unele tipuri de ceai. Specialistii cerceteaza in prezent efectele antioxidantilor in prevenirea unor boli.

ARTICOL RECOMANDAT:  Tot ce trebuie sa stii despre PROBIOTICE

Antioxidantii pot fi luati din alimente sau din suplimente alimentare.

Cele mai bogate alimente in antioxidanti sunt fructele si legumele. Iar dintre acestea in top se afla: strugurii, pru­nele uscate, stafidele, coaca­zele negre, murele, ustu­roiul, varza creata, afinele, capsunile, spanacul crud, zmeura.
S-a dovedit stiintific ca, in general, cu cat un fruct este mai inchis la culoare, cu atat efectul antioxidant este mai mare.

Coacazele negre si capsunile, dintre fructe, si spanacul, dintre legume, sunt adevarate me­di­camente pentru creier. Dintre bauturi, cele mai sa­na­toase si cu continut ridicat de antioxidanti sunt ceaiul verde, ceaiul negru si vinul rosu (dar nu mai mult de un pahar pe zi). Atentie, insa, la calorii!

Oamenii folosesc antioxidantii in tratamentul sau prevenirea unor boli ca de exemplu boala arteriala coronariana, unele cancere, degenerare maculara (boala a ochiului, datorata degenerarii portiunii centrale a retinei cunoscuta sub numele de macula), boala Alzheimer si unele artrite. Unii specialisti sustin ca antioxidantii ar ajuta in tratamentul bolii arteriale coronariene, desi nu exista studii aprofundate care sa sustina acest lucru.

Strugurii rosii frantuzesti contin mult reservatrol. Extractul de resveratrol din struguri rosii frantuzesti poate ajuta organismul sa lupte impotriva imbatranirii celulelor prin efectul de combatere a radicalilor liberi din corp . Efectul antioxidant al resveratrolului este de 4-5 ori mai puternic decat beta – carotenul, de 20 de ori mai puternic decat vitamina C si de 50 de ori mai puternic decat vitamina E – cel putin asa sustin unii cercetatori!

Oxidarea celulelor este unul dintre procesele degenerative care favorizeaza procesele de imbatranire, iar incetinirea acestui proces este practic incetinirea procesului de imbatranire . Un studiu al celor de la Universitatea Harvard arată că resveratrolul poate mări durata de viață prin reducerea nivelului de îmbătrânire celulară.

NU RATA:  Aceste alimente nu trebuie sa lipseasca din nicio dieta!

Resveratrolul poate scadea nivelul colesterolului LDL ( colesterol cu densitate mica, denumit si colesterolul rau ) si poate creste nivelul HDL ( colesterol cu densitate mare, denumit si colesterolul bun ), care are ca rol protejarea arterelor. Resveratrolul se gaseste in struguri rosii, vin, must, afine si mure.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *