Ametesti brusc cand te ridici? Uite care este adevaratul motiv, deloc de neglijat

De cele mai multe ori, amețelea bruscă dimineața nu reprezintă un pericol. E poate fi cauzată de un somn inconfortabil sau de stres. Totuși, dacă starea de vertij specifică momentului când te scoli din pat poate indica hipotensiune arterială ortostatică, conform medicilor cardiologi.

Un studiu elaborat de cercetătorii Universității din Carolina de Sud, SUA, au arătat că această hipotensiune arterială poate fi asociată cu insuficiența cardiacă a cărei evoluție trebuie atent observată de către medici.

CITESTE SI: DACA AI ACESTE PROBLEME NU CONSUMA PORTOCALE

Hipotensiunea arterială ortostatică se instalează când tensiunea scade. La trecerea din poziția culcat la poziția în picioare, inima accelerează pulusul de obicei cu 10 bătăi pe minut, iar accelerarea pulsului este asociată cu o îngustare a vaselor care transferă sângele la creier.

Aceste episoade pot apărea în timpul sarcinii, în urma administrării anumitor medicamente, în cazul bolilor cardiace sau în cazul unor tulburări hormonale. Amețelile pot apărea și din lipsa de lichide în corp, ca urmare a deshidratării severe.

Iată și alimentele care cresc tensiunea arterială, dar care trebuie consumate moderat sau chiar deloc:

1. Laptele. Conține grăsimi. Acestea se pot depune pe pereții arterelor.

În plus, în lapte există și sodiu. Se găsește în cantități mai mici decât în alte alimente. Dar, în timp, sodiul poate afecta inima. Dacă ai probleme cu tensiunea arterială, recomandat este să nu consumi mai mult de 250 de ml de lapte pe săptămână.

2. Brânzeturile. Cele din comerț conțin multă sare. Asta deoarece astfel li se dă acel gust inconfundabil. Sunt anumite tipuri de brânză care pot fi consumate cu moderație de către persoanele care au probleme cu inima.

CITESTE SI: PROBLEMELE ASCUNSE DIN SPATELE DURERILOR DE CAP

De exemplu, mozarella sau brânza emmentaler pot fi consumate, dar nu în exces. La polul opus se află brânza cheddar şi feta. Cei care au probleme cu tensiunea arterială trebuie să stea departe de aceste alimente.

3. Carnea procesată. Conține conservanți, sodiu, iar acestea cresc riscul de suferi un infarct. De asemenea, carnea procesată crește concentrația grăsimilor. Colesterolul se va mări. Drept urmare, și tensiunea arterială va crește.

4. Murăturile. Chiar dacă sunt delicioase, acestea conțin multă sare, folosită pentru a le conserva cât mai bine. Dacă ai probleme cu tensiunea arterială, atunci ai grijă! Nu consuma murături. Mai bine mănânci salată de legume proaspete.

5. Alimente care conțin zahăr. Se știe că zahărul este inamicul siluetei. De asemenea, poate fi de vină pentru apariția diabetului. Mai mult decât atât, zahărul poate fi de vină și pentru creșterea tensiunii arteriale. Ai putea consuma, în schimb, fructe proaspete. Sau chiar un compot. Acestea conțin mai puține zaharuri.

Așadar, sunt anumite alimente care ar trebui evitate de persoanele ce au probleme cu tensiunea arterială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *