5 Lucruri Pe Care Trebuie Sa Le Stii Despre Ciuperci Inainte Sa Le Consumi

Ciupercile sunt consumate foarte des in familiie din tara noastra. Au un gust deosebit si sunt versatile, foarte usor de gatit. Cu siguranta le incorporati foarte des in alimentatia voastra. V-ati intrebat insa vreodata daca ciupercile comestibile pot deveni otravitoare si cand este cazul sa renuntam la consumul acestora? Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii neaparat inainte de a le gati!

1.Cand le culegeti folositi un cutit. Spre deosebire de restul Europei, padurile din Romania produc 300.000 de tone de ciruperci anual. Prima regula pentru ecosistem: taiati-le cu un cutit, nu le smulgeti. Ca sa existe si anul care vine.

2.Cand mergeti la cules, luati un cunoscator. In Romania, speciile otravitoare se numesc AMANITA. si uneori nu pot fi deosebite de cele comestibile. Otrava continuta este amanitina. 10 grame dintr-o ciuperca necomestibila are o doza fatala. Adica, este suficienta o bucatica de un centimetru din acea ciuperca pentru a provoca daune grave organismului uman.

3.Sporii nu se incruciseaza. Sporii ciupercilor otravitoare nu se incruciseaza niciodata cu cei ai ciupercilor comestibile. Pe de alta parte, o singura ciuperca toxica contamineaza si alte specii, daca le preparati impreuna.Ciupercile comestibile, culese din padure, se spala sub jet puternic de apa, astfel incit sa inlaturati eventualii spori ai altor specii.

4.Lingurita de argint e doar folclor. Lasati folclorul la o parte: lingurita de argint pusa in apa in care fierb nu se inegreste daca sunt otravitoare. Iar cele toxice nu isi schimba culoarea la taiere.

CITESTE SI: 5 LUCRURI PE CARE SA LE FACI DACA VREI UN ABDOMEN PLAT

Buretele viperei, ciuperca foarte otravitoare, prezinta carnea alba si dupa sectionare. De asemenea, ciupercile batrane, din specii comestibile, sunt toxice. Pentru necunoscatori, cele mai sigure sunt exemplarele de cultura.

5.Nu le gatiti termic prea mult si nu in vase cu smalt sarit. Uleiurile volatile dau gustul ciupercilor. Chimia spune sa le gatiti intr-o baza grasa, nu in apa. Nu le preparati termic mai mult de 15 minute pentru ca se intaresc si isi pierd gustul. De asemenea, nu le pregati in vase cu smaltul sarit pentru ca intra in reactie cu fierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *